13 Ocak 2011 Perşembe

Kanuni Yüzyıl (Medeni Kanun)


Bundan 8 sene önce Gülben Ergen'in başrolünü oynadığı Hürrem Sultan dizisini bilirsiniz.

Soruyorum şimdikinden ne farkı var..?

Tek fark; Gülben Ergen Kanuni'nin karşısında göbek-msn-ibo show gibi şovları yapmıyordu.

Yani Muhteşem Yüzyıl dizisi günümüzün cinsellik modasına uygun olarak çekiliyor.

Eee iyi güzel hoş bu beni ilgilendirir mi..?

Zaten bütün diziler öyle değil mi..?

7o milyonun 1o milyonu bu diziye karşı mı..?

Karşı...

7o milyonun 1o milyonu bu diziyi izlemeden Facebook'ta beğendi mi..?

Beğendi...

O zaman sorun ne beyler..?

Sorun ne bayanlar..?

Ne bekliyordunuz Sultan Süleyman Muhteşem olunca evliya mı zannediyordunuz..?

Harem kurup her gece başka kadınla yatağa giren padişahlar değil mi bunlar..?

Evet haklısınız dizi saçma.

Çünkü dizide Sultan Süleyman tüm gününü karı-kızla geçiriyor.

Ne iş var ne güç var değil mi..?

Ama adamlar haklı. Türklerin en çok sevdiği şeydir aşk meşk ki o yüzden reytingler tavan.

Belki de Kanuniden sonra Osmanlının neden duraklama devrine girdiğini gösteriyordur dizi olamaz mı..?

Sonuçta padişahlık babadan oğula geçiyordu öyle değil mi..?

Çocukta babadan ne görüyorsa onu yaparmış.

Sakın itiraz etmeyin.

Ben çocuklarıma bu diziyi izletmem deyip isyan etmeyin.

Madem izletmeyeceksin o zaman kendinde izlemeyeceksin.

Dedik ya babadan oğula diye...

Kanuni şöyleydi böyleydi diyerek saçma sapan konular açmayın.

Biz değil miyiz 11 aylık kardeşini öldürtüp İstanbullu oldu diye Fatih ünvanı veren,

Biz değil miyiz 217 bakire bozup sadrazama genç hünkar diyen,

Biz değil miyiz Kanuni sefer sonrası diğer 3 karısının yanına ilişmeyip Aleksandra ile yattı diye ona sultan ünvanı verdiren...

Gerçi adamın nikahlı karısı.

Ondan önceki Türk kadınları bi imam nihakına verirmiş.

Sağolsun yabancı gelinimiz pardon akllı gelinimiz Hürrem (Haseki) Sultan ilk nikah kıydırtan sultanmış.

Umarım Türk kadınlarına bu dizi bu yüzyılda ders olur.

Hoşuna gitmeyenlere de hayırlı olur...

25 Kendini Yoran Yorumcu:

Büşra Bayram dedi ki...

Bahsedilen sultan Kanuni. Diğerleri neyse de ; Kanuni'nin tek eşi vardı o da Hürrem'di. Harem olayını bu denli abartmanın alemi yok. Hürrem'den önce 2 eşi vardı, Hürrem gelince bir tanesi başka bir şehire yerleşti, diğeri de bir hastalıktan ölmüş. Kanuni Hürrem'i o kadar severmiş ki öldükten sonra 8 yıl kimseyle birlikte olmamış. Mezarları da yan yana gömülmüş. Osmanlı imparatorluğunda gördüğümüz tek örnek bu.!

E o zaman? Neden Kanuni? bkz, o dönemlerde padişahların her istediği oluyorken; tek eşliliği yaşamış bir insan için harem hayatı bu şekilde gösterilerek karalama çalışması neden yapılır?

Geçenlerde dizinin tarih danışmanı "Muhafazakarlar da çeksin, isterlerse bizim stüdyoyu bile kullanabilirler" dedi. Bu demek oluyor ki dinen yanlış bişeyler yaptıklarının farkındalar. Hatta yapılan araştırmalara göre Atatürkçü muhafazakarlarda konudan oldukça rahatsız. Yine tarih danışmanı tarihsel aksaklıklar eleştiri olarak geldiğinde "N'apalım senaryo böyle yazılmış biz de yediririz" size yedirsinler tarihi çaptırmayı ama ben yemem şahsen..

Her zaman söylüyorum; tarihsel bir dizi çekip saat 8 de televizyonda yayınlayacaksan ve yayınladığın tarih o kadar güçlüyken daha bir düşünerek yapıcaksın. Tüm dünya bilir ki Kanuni zamanında muhteşemlik yatakta değil, savaş alanındaydı :)

francesca mckennitt dedi ki...

Bir insan padişah diye hayatı savaş alanlarında geçecek diye bir şey yok.
Yayınladığın tarih o kadar güçlüyken.. Hımm. Tarihi sadece zaferlerden ibaret zannediyoruz değil mi? Yenilgileri asla görmüyoruz, Timur'un Osmanlı'yı yıkma noktasına getirdiğini, duraklama devirlerini. Hiçbirini görmüyoruz. Koskoca Osmanlı, 600 yıl. Sürekli toprak kazanarak geçmedi zamanları, bunu anlamak lazım.

Bir de dizide zaten Hürrem'den önce olan şeyler gösterildi, şimdi aşık oldu ve aşkını nasıl yaşadığı gösteriliyor. Bunun rahatsız eden tarafı nedir onu çözemedim henüz.
Haklısın Cem. Katılıyorum sana. Objektif olmayı başaramıyoruz.

Anken Stein ©8ex-en8 dedi ki...

Aynı sorun Atatürk olayında da var. Yok efendim çok içiyomuş da bu yüzden gösterilmemesi gerekiomuş ne alakası var ya içiyosa içiodur. Bu kafayla biz neyse söelmiim gerek yok ;)

Adsız dedi ki...

bu sefer faklı taraftan bakıyoruz (: ..

Anken Stein ©8ex-en8 dedi ki...

ee biraz öyle oldu :)

Sergerdan dedi ki...

Padişahlar her gece başka kadınla yatan insanlar değillerdi dostum.
Haremdeki tüm kadınlar padişahın eşleri de değildi. Bilmiyorsan ya bu konuyla ilgili yorum yapma ya da okuyup doğrusunu öğren.

Anken Stein ©8ex-en8 dedi ki...

cariye ve cariyelik ne zaman kalkmış bi araştır derim.

Rebecca dedi ki...

harem denilince orospu cariyeler mi var sanıyorsun? harem eğitim yeridir, padişahlar da asla öyle insanlar değildir.
hani bişiler eleştiriyorsun da bilgisiz olduğun da çok belli her satırına 10 sayfa yazarım ama vaktim yok, gerçekten objektifçe araştır.. ben kimsenin hakkını yememeye, haksız gördüğüme de hakkı varsa vermeye çalışan biri olduğumu düşünerek bu yorumu yaptım.

Rebecca dedi ki...

evliya mı sanıyorsunuz demişsin ya Allah dostuydu hepsi. F.Sultan Mehmet Han yani hadise nail olmuş padişah kardeş katlini yasal kılmış şeyhlerden vaaz alarak. peki neden bunu yapmış. osmanlının 11 yıllık duraklama devrine bak neden duraklamış, kardeşlerin anlaşamamasından, taht kavgasından. Babadan oğula olması da çok mantıklı çünkü çocuk yaşta padişahlığa yetiştirilen babasından görerek öğrenen padişahlar yetişti hep. sonra 1. ahmet geldi "kardeş katli olmasın ben duygusal adamım en büyük kardeş direk başa geçsin" dedi. sonra zaten osmanlı duraklama devrine girdi. çünkü kimse tahtın kıymetini bilmedi. akıllı olan başa geçemedi. biraz düşün lütfen. Kuranda birçok yerde "düşünmez misiniz?" der

Anken Stein ©8ex-en8 dedi ki...

Sana cevap vermek istemezdim ama Bebek Katilini olmayı da savundun ya ne diyeyim ki sahiden sana...

Üstelik Kurandan bahsederek...

Yazık, çok yazık.

otomatik portakal dedi ki...

ehöm.. lafınızı balla kesmek gibi olmasın ;) o şeyhlere o vaazı kimin veridrttiği de önemli.. şayet işin ucunda kelle olunca.. şeyhin veremeyeceği vaaz da yok gibi geliyor bana..

devletin selameti için bir baş kesilmiş nolur ki falan diye düşünenler de vardır tabii ama.. sonuçta bir baş bir baş.. iki baş iki baş.. ne bileyim..

ayrıcada

ben diziyi izledim.. pek bi absürdlük göremedim.. tepkinin nedenini de anlamış değilim açıkçası..

sonuçta kanuni deyince çoğu kişinin aklına viyana, belgrat dan önce hürrem gelir..

sonuçta döneme damgasını vurmuş bir kadın.. ve hani olayları belirli bir seyre göre veriyorlar.. ve buna ilk olarak kanuni ve hürremin yakınlaşması harem olaylarından falan başlıyorlar tabii ki..

onun haricinde.. eleştiri olarak.. kanuni biraz padişahlık çizgisinden kaymış dizide.. hani hürremin ağzının içine düşecek sanki.. falan ama.. (aşşk)

yine de gayet olumluydu benim izlenimlerim..

neyse.. saygılar sevgiler :))

Anken Stein ©8ex-en8 dedi ki...

Padişahlar aşık olmadan evlenirmiş, sevişmeden çocukları olurmuş :)

Nikahlı karısıyla oynaşamazmış...

otomatik portakal dedi ki...

evet.. halife onlar çünkü 8ex-en8 aaa.. bilmiyosun sanki ;) :))

Rebecca dedi ki...

Hürremi dizideki gibi sananlar yüzünden diziye karşıyım ben. yoksa dizi dizidir. ama keşke madem dizi bir osmanlı padişahını yapmasalardı.
neyse ben Fatih Sultan Mehmet Han'ı eleştirecek dereceye geldikten sonra eleştirelim diyorum. o dereceye de bu nesilde kimse gelemez, anlama derecesinde olan bile çok az zira..
Bebek katli caizdi. Padişahlarda çok sevinerek kardeşini öldürmedi. Bir sürü kişinin ölmesindense kardeşini öldürdü vatanı uğruna anladın mı.

Rebecca dedi ki...

hem Fatih Sultan Mehmet sadece vaaz almış kardeşini öldürmemiş ki. yani şeyhi tehdit edecek biri zaten değil kesinlikle de, öyle bile düşünseniz zaten o öldürmemiş.

Anken Stein ©8ex-en8 dedi ki...

Nihat Doğan Görünümlü Şahin Kafa Yapısı...

Neşe dedi ki...

Arkadaşım, haremde yaşananlar haremde kalıyormuş o dönemde. Öyle herkes bilemezmiş kolay kolay neler yaşandığını. Dolayısıyla dizinin harem kısmının %95i "KURGU". Ama siyasi olaylar TÜM GERÇEKLİĞİYLE anlatılmış. Neden hep boş tarafa odaklanıyorsun? Zaten daha iki bölüm falan yayınlandı yanlış hatırlamıyorsam. Bu kadar ağır eleştirmek için BENCE çok erken. Şimdilik cinsellik ön plandaymış gibi görünebilir ama benim şahsi düşüncem zamanla her şeyin rayına oturacağı yönünde.

Ayrıca, kardeş katlinin iyi bir şey olduğunu savunmayacağım ama bazen kötüyle en kötü arasında seçim yapmak zorunda kalacak kadar şanssız olabilirsin. Bilmem anlatabildim mi? Kısacası hiçbiri boşa yapılmış şeyler değil.

Rebecca dedi ki...

senin sığ görüşlerini değiştiremeyeceğimi biliyorum. ben benim gibi düşünen yada düşünmeye meyilli biri okur diye yazdım. seviyeyi de hemen düşürüyoruz =))))

Anken Stein ©8ex-en8 dedi ki...

JG : 48 yılda bir dizi savundum onu da sen yanlış anlamıssın

eLoiSe dedi ki...

Ne yazıkki kardeşim tarihte hep yanlış yaptığımız bir nokta var..Aradan yüzyıllar geçmiş neler değişmiş aile yapımız nasıl değişmiş ahlak anlayışımız değişmiş ve değişmeye devam ediyor..Biz ne yapıyoruz? burdaki aklımızla taa yüzıllar öncesini anlamaya çalışıyoruz=)öncelikle şunu bilelimki tarih bu şekilde incelenemez o dönemin gözünden bakmak o yılların ahlak anlayışına sahip olmak lazım gelir.Diyoruzki kardeşini katletmiş bilmiyoruzki öldürmeseydi şuan sen İstanbulda elini kolunu sallaya sallaya dolaşamıyor olacaktın..Kimsede çıkıp istiklal mahkemelerinden bahsetmiyor sorgulanmadan sırf sakalı var diye katledilen insanlardan..orda dur bakalım dedi biri sanırım? .. bizim geçmişimiz 100 yıllık değil onu bilin bugün tüm dünya tüm avrupa osmanlıya hayrenken bizimkiler osmanlıyı sövüp batıya özeniyor..allah ıslah etsin

MAVİ TUTKU dedi ki...

Söylendiğine göre senarist marksist belkide allahsız biriymiş, böyle acaip birine kalırsa olacağı ancak bu.
İlk bölümde bir sahnede Allah kuran deyip akşam iki kadını yatağa atmasına, has... demiştim böyle padişahlıkmı olur böyle çelişkimi olur.
Hiçkimsenin hiçbirşeyin ders alacağı yok birşeyden.

wimparella dedi ki...

ee ne diyelim işte size medyanın gücü :D insana böyle yedirirler hele de kitap okuma oranı bu kadar düşük olan bir ülke de.. milliyetçiyim diye takılmıyorum osmanlı torunu cumhuriyet çocuğu zırvalıklarıyla kendimi geçmişe hapsetmiyorum ama neyin ne olduğunu biliyorum bunun doğru olmadığını oryantalist zırvalıkları olduğunu bildiğim gibi. sevgiler çok bilmiş gençlik ;)

wimparella dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Missbone dedi ki...

Dizi işte,belgesel değil sonuçta bu tarz olmasa bu kadar çok kesimin dikkatini çekmezdi belkide.
Tamamen duygusal.

CherrybLossomgirL dedi ki...

yani sonuçta televizyon dizilerinden bekleneni gerçekleştiriyor dizi.

bu diziyi yuhalayanlara sorarım ben de :

the tudors'u izleyen ingilizler napsın :D

Tavsiye Etmem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...