4 Mayıs 2011 Çarşamba

Hocası; "Çalışmayarak Kazanamazsınız" Dediğinde Gülen Liseli


Biliyorsunuz artık içinde müstehcen kelime geçen kelimeler sanal alem dediğimiz internet ortamında yasaklanacak. Aslında bi nevi Türkçe yasaklanacak. Çalışmayarak gibilerinden. Tabi buna gülen liseli de yasak. Çünkü +16 içerikli kavramların içinde liseli de var. Zihniyet tam bir liseli zihniyeti o ayrı konu.

Ancak bu konuyu biraz araştırdım. İnsanlarımız biraz araştırma konusunda yoksun. Bilip bilmeden yapılan yorumlar ortada. Bugüne kadar digitürk'ün blogger'ı engellemesine hariç diğerlerine uygulanan yasaklara sansür demedim. Çünkü o yasaklar devletin göreviydi. Mesela fizy konusu. Bilenler bilir, bilmeyenler de şuradan okuyabilir.

http://8ex-en8gundedvrialem.blogspot.com/2010/12/gorev.html

Gelelim 22 Ağustos'ta uygulanacak yasaklara.

Degisikmezeler.com, herkesokusundiye.com, sokmarket.com, bayramcikolotasi.com, bilgisayarakademisi.com, sanaldestekunitesi.com, forzabesiktas.com, tiklayarak.com, donanimalani.org, bakireklam.com, citirkurabiyem.com, kredikartiborcunubitir.com, burcunubil.com, globaldizayn.org, casperminishop.net, anlayarakokuma.com
gibi sitelerin erişimine engel gelecek. Peki biz giremeyecek miyiz? Elbette gireceğiz. Sadece internet ortamına düzenleme gelecek. Düzenlemeyle standart paket dışında aile, çocuk ve yurt içi paketleri oluşturulduğunu, yeni filtrelemelerin bu üç paket için geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bizim şuan kullandığımız standart paket aynen kalacak. Yani biz bu sitelere girişimizi yapabileceğiz. Fakat diğer üç yeni pakette sınırlamalar var. Örneğin çocuk paketinde ister istemez  anlayarakokuma.com'a gibi sitelere giriş izni verilemeyecek. Evet içinde müstehcen kelime geçiyor ve bunu engelleyen sistem motoru böyle geliştirilmiş. Yani sadece kelimelere odaklı. Sitelere uygulanan herhangi bir sansür yok. Zaten dediğim gibi standart paket kullancıları bu sitelere girebilecekler. Ancak benim önerim bu sistem motoru yerine siteleri teker teker inceleyip karar vermek. Çünkü çoğu site;  anlayarakokuma.com gibi siteler mağdur durumda. Tabi şuan böyle bir site yok. Hatta böyle domain yaratmak isteyen çoğu kişi var. Tabi maksatları hazır reklamdan yararlanmak.

1.     Delhi,
2.     Jakarta,
3.     Ankara,
4.     Oslo,
5.     Melbourne,
6.     Toronto,
7.     Chicago,
8.     Sydney,
9.     Seattle,
10.   İstanbul...

Sizce bu sıralama neyin nesi? Daha önce blogumda yer vermiştim. Malesef child porn'u en fazla google'da aratan şehirlerin listesi...

Sizce bunların adı görevken sansür neyin nesi? Lütfen herşeye muhalif olmayalım. Araştırmadan, bilmeden bi konu hakkında yorum yapmıyalım.

7 Kendini Yoran Yorumcu:

hemera-nyks dedi ki...

ne güzel anlatmışsın :D
-
hemera

LoveMeorLeaveMe dedi ki...

saol bu konunun içeriğini merak ediyodum. çok abuk düşünceler dolanıyo ortalıkta, bu yazıyı twitterda paylaşıcam ;)

aa dedi ki...

Merhaba 8ex-en8 kardeşim,
Öncelikle yönetmeliğin tamamını okumanı öneririm. İşte şurda, http://bit.ly/kYcUVa

İkinci olarak, standart paketin de bir paket olduğunu ve halihazırdaki kapatılmış 12 bin (kimilerine göre 60 bin) siteye erişemez olduğunu söylemek isterim.

Üçüncüsü, Türkiye’de ‘katalog suç’ olarak anılan kategoriye giren içerik yargısız sansürlenebiliyor. O konular şöyle:

İntihara Yönlendirme,
Çocukların Cinsel İstismarı,
Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma,
Sağlık için Tehlikeli Madde Temini,
Müstehcenlik,
Fuhuş,
Kumar Oynanması için Yer ve İmkân Sağlama,
Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar

Yani, Atatürke Hakaret var diyerek senin site, intihara yönlendirme var diye benim site, standard paketin de erişemediği 12 bin içerisine kolayca girebilir.

Ayrıca, Katalog suçlardaki ‘müstehcenlik’ başlığı neredeyse HER ŞEYİ içine alabilir. Çünkü müstehcenliğin tanımı yok. Bir kadının saçının görünmesi de bu kapsamda değerlendirilebilir, bir oyuncak bebek olan barbie bebek de.

Son olarak şunu da belirteyim, 11. maddeye göre servis sağlayıcılar hem filtreleme işlemini etkisiz kılmak için uygulanan filtre aşma yöntemlerini engelleyecek hem de bunları BTK ya raporlayacak.

O raporlardan birinde senin veya benim ismim de geçebilir. Ha "ben hiç bir zaman DNS değiştirmem, tünel siteleri kullanmam, benzer başka bir yöntemle yasakları aşmaya çalışmam, eğer bir site yasaklanmışsa, o sitelere asla girmem" diyorsan o zaman sorun yok.
Yalnız şu geçtiğimiz günlerde bloglar erişime kapatıldığında kendi bloguna nasıl eriştin o da var.
Sevgi ve saygılarımla.

Anken Stein ©8ex-en8 dedi ki...

bende kapatılacak siteleri şöyle vereyim ve konunun sizin dediğiniz gibi olmadıgını da belirteyim;

http://m.friendfeed-media.com/d965846d0cf3cd2e8ea8b09b5d70c3438f23d01e

kapanacak sitelere dikkat ederseniz; benimki ahanda bu kadar seninkinde öyle olmasını ister misin? gibi reklamların verildigi pornografik siteler.

standarp paket içine sadece 61 sitenin kapatılması eklendi.

leithygurumi dedi ki...

bir sen okuyorsun, bir sen biliyorsun, bir sen araştırıyorsun değil mi? komik olma... sen o yasaklanacak sitelerin sana ya da ailendeki herhangi birine zarar vereceğini düşünemeyecek kadar aptal mısın da başkaları senin adına düşünüp karar veriyor???
Hayır aptalsan bilelim yani, ona göre muhatap alalım...
Hadi diyelim sen karar veremiyorsun başkları sana filtreyle bunu dayadı... Oh ne güzel rahat internet mi diyeceksin buna???

Youtube engelliyken ne yapıyordun???

Benim yasalara saygım sonsuz deyip girmiyor muydun? Ktunnel, vtunnel hiç bilmez misin?

Ciddi anlamda komiksin.

Anken Stein ©8ex-en8 dedi ki...

vergisini vermeyen birine "ayy ne kadar şerefsiz" dersen o ağzına ...

leithygurumi dedi ki...

kendin çalım kendin oynuyorsun sanırım o da güzel :)

Tavsiye Etmem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...